Hvordan pakke og transportere lagerautomater?

Står dere overfor flytting av en lagerautomat? Da er det mye å planlegge og tenke på for at den faktiske frakten skal fungere, og for å unngå skader på utstyret. Leverandøren av utstyret kan tilby tjenester for pakking og frakt, men hvis ikke det er tilfelle, eller hvis dere ønsker å gjøre det selv – har dere all informasjon dere trenger her!

Lagerautomatens deler under frakt

Ved pakking og frakt av lagerautomater kan man si at det er fem til seks hovedkomponenter:
– Lagerautomatens åpning
– Plater/paneler
– Ekstraktoren (selve heisen)
– Stolper/gavler
– Hyller
– Annet
Vil dere bare vite omtrent hvor stor plass i m2 eller palleplass en demontert lagerautomat tar, kan dere skrolle ned til oppsummeringen.

Lagerautomatens åpning

Når lagerautomatens åpning demonteres, blir det enten lange paller med plater/paneler, eller så velger man å beholde lagerautomatens åpning i en konstruksjon.
Ved flytting av en Kardex lagerautomat beholdes vanligvis lagerautomatens åpning i en konstruksjon. Dette gjør man for å redusere demonterings- og monteringsarbeidet, men fremfor alt fordi det for Kardex-produkter er en tryggere måte å frakte åpningen på, som inneholder mange kritiske komponenter. Hvis lagerautomatens åpning fraktes hel, bør denne både båndes (grovt strapex eller stålbånd) og skrus fast på pallen frakten gjøres på.

Pall for lagerautomatens åpning

For lagerautomatens åpning anbefales en spesialpall der man tar maskinens bredde x 1 200 mm. Pallens bruttovekt blir ikke mer enn 400 kg, men det er viktig at pallen er forsterket og kan tåle løft fra kortsiden med lang gaffel uten å bøye/knekke.

Hvis lagerautomatens åpning demonteres til plater, er en pall som er 0,5 av maskinens bredde x 800 mm tilstrekkelig.

Uansett om lagerautomatens åpning fraktes montert eller demontert, kreves 1 kolli per lagerautomat for åpningen.

Pall for lagerautomatens åpning

Plater/paneler

Lagerautomatens ytre er veldig likt uavhengig av leverandør – det består av en kledning av plater/paneler. Platene/panelene beskytter maskinen og lasten innvendig, og i tillegg er panelene komponenter som ikke er spesielt skjøre – det er enkle plater. Platene/panelene kan båndes fast på pallen ved hjelp av grovere strapex eller stålbånd.
Pall for lagerautomatens plater/paneler

For å frakte lagerautomatens plater/paneler anbefales vanlig langpall med mål som f.eks. 2 400 mm x 800 mm – det gjør ingenting om platene er lengre enn pallen. I tillegg til selve pallen kan det være lurt å bygge stående regler på pallen som gjør at man kan plassere platene stående – på den måten reduserer man risikoen for riper på den siden av platene som er synlige. Hvis man heller vil legge platene på pallen, anbefales myk plast mellom hver plate.

Platene på en lagerautomat krever 1 kolli hvis lagerautomaten er maks 8 meter, 2 kolli hvis lagerautomaten er over 8 meter, og 3 kolli hvis lagerautomaten er over 12 meter.

Pall for plater til lagerautomat

Ekstraktoren

Ekstraktoren eller selve heisen på en lagerautomat er naturligvis en viktig komponent som må behandles forsiktig under frakten. Ekstraktoren som sådan er imidlertid relativt enkel og lett i konstruksjonen, så i motsetning til en hel åpning eller diverse plater, er den lett å flytte og håndtere.
Pall for lagerautomatens ekstraktor

For å frakte en lagerautomats ekstraktor anbefales en spesialpall dimensjonert etter maskinens bredde x ekstraktorens dybde. Hvis dere ikke har mulighet til å måle ekstraktorens bredde, kan man anta 1 200 – 1 300 mm. Ekstraktoren bør deretter pakkes inn med tykk beskyttelsesplast.

Ekstraktoren på en lagerautomat krever 1 kolli.

Stolper/gavler

Stolpene eller gavlene på en lagerautomat kan sammenlignes med lagerautomatens skjelett – det er selve konstruksjonen som bygger opp lagerautomaten. Avhengig av leverandør ser det forskjellig ut – enten er det ordentlige stålstolper som bygges opp i hvert hjørne av lagerautomaten, eller så er det gavler som ligner på pallereoler. Stolpene/gavlene er vanligvis tunge og robuste.
Pall for lagerautomatens stolper/gavler

Uansett om en lagerautomat er konstruert med stolper eller gavler, kan disse på grunn av den robuste konstruksjonen fraktes på vanlig EU-pall.

Stolpene krever 1 EU-pall hvis lagerautomaten er maks 8 meter, 2 EU-paller hvis lagerautomaten er over 8 meter. En pall med stolper blir omtrent 3 000 mm x 800 mm. Stolpene båndes med grovere strapex eller stålbånd.

Gavlene krever 4 EU-paller hvis lagerautomaten er maks 8 meter, 8 EU-paller hvis lagerautomaten er over 8 meter. For 1 kolli med gavler kreves 2 EU-paller, kollien blir maskinens bredde x 800 mm. Stolpene båndes med grovere strapex eller stålbånd.

Hyller

Hyllene i en lagerautomat er den komponenten som tar mest plass i forbindelse med frakt. Hyllene veier et sted mellom 30 – 80 kilo hver, avhengig av hvor brede og forsterkede de er. En lagerautomat inneholder vanligvis 30 – 60 hyller, men høye lagerautomater kan ha opp mot 100 hyller. Mellom hver hylle anbefales det å legge strø, lekter eller klosser – dette forhindrer at hyllene bøyes eller skades.
Pall for lagerautomatens hyller

Avhengig av hyllenes konfigurasjon kan man regne med at en EU-pall kan laste 10 – 20 hyller. Som en grunnregel kan man si at hvis hyllene er over 3 500 mm brede, kan man laste 10 – 15 hyller per EU-pall. Er hyllene under 3 500 mm brede, kan man laste 15 – 20 hyller per EU-pall.

Hvert kolli blir deretter maskinens hyllebredde x ca. 900 mm. For en lagerautomat med 60 hyller som er 3 000 mm brede, blir det for eksempel 3 kolli med målene 3 000 x 900 mm.

Annet

Hva som klassifiseres som «annet» når en lagerautomat er demontert og palletert, kan variere, men alle «andre» komponenter krever ikke spesiell emballasje. Kabler, elektroniske komponenter, metallvinkler og plexiglass er deler man kan forvente å trenge 2-4 EU-paller per lagerautomat for.

Oppsummering

Nedenfor følger en omtrentlig estimat av antall kolli dere kan forvente at en demontert lagerautomat krever, størrelsen på hvert kolli og frakt-/lagringsbehovet.
Eksempelet gjelder en lagerautomat med dimensjonene 3 500 mm x 7950 mm x 3 400 mm (bredde x høyde x dybde) med 60 hyller.

 

Komponent Antal kolli Storlek / kolli Ca vikt / kolli
Åpning av lagerautomat 1 3 500 mm x 1 250 mm 500 kg
Plater 1 3 400 mm x 800 mm 1 500 kg
Avtrekker 1 3 100 mm x 1 200 mm 500 kg
Stolper / gavler 1 3 100 mm x 800 mm 1 000 kg
Skuffer 3 3 100 mm x 900 mm 1 200 kg
Andre 4 1 200 mm x 800 mm 300 kg

 

Effektiv pakking av lagerautomaten ovenfor betyr at du kan sende den i en eksporttrailer.

Hvis du til tross for denne veiledningen føler at du trenger hjelp med frakt, pakking, kjøp eller salg av din heisautomat, er du velkommen til å kontakte oss via skjemaet nederst på siden.

Les flere guider i samme kategori